Qigong

A Chi-Kung története

A legősibb stílusok több mint 7000 évről beszélnek a származásuk kapcsán, mint pl. Csung Jüan Csikung rendszer gyakorlói.
A legenda, azt mondja, hogy volt egy párbeszéd Qibo (岐伯), miniszter és a Sárga császár Huang Di között az Egészség alap kérdésekről már időszámításunk előtt 2698-2596–ban melyet lejegyeztek. Az ellenőrizhető régészeti bizonyítékok arra engednek következtetni az első qigong formák köthetőek a Sámán meditatív gyakorlatokhoz és gimnasztikai gyakorlatokhoz, mely szintén a Sárga császár leírásában megtalálható.

Régészeti bizonyítékok, mint például a selyem Mawangdui szövegek bemutatnak egy sor Tao Yin (导引) gyakorlatot amely a Qigog elődjének tekinthető. A Sámán szertartások és elképzelések végül kialakították és formálták a taoista hitet, és továbbfejlesztették a hagyományos kínai orvoslást.
Tao Yin légzőgyakorlatok sorozata, a Dao követői és a Daoisták, a Buddhisták, a harcművészek nagy része mind művelték az egészségük és a lelki egyensúlyuk fenntartása érdekében.
A Yi Jing Változások könyve első megjelenése ie. 2400-ra tehető.
Shi Ji, írta She Ma Jian, Kína történelmét feldolgozó mű, Kr. e. 1766-1154. A HUN törzsekről külön fejezet szól, más nép nincs külön kiemelve. A leírásban számos utalás van arra, hogy mind a kultúrából, mind a harcászati tudományokból sok mindent átvett Kína.
Qi Hua Lun a Qi variációk elmélet című mű. Shang dinasztia Bian Shi kőszondák, tűk használata. Ie. 1122-934 A hadakozó fejedelemségek kora ie. 770-221 teljes légző gyakorlatokat ismertetnek.
Lao Zhi, megírja a Dao De Jing-et az Út és erény könyvét ie. 400-ban a daoista hagyományos, alap írásait.
Ie. 300-ban Zhuang Zhi leírja az egészség és a légzés közötti összefüggést.
Kr. u. 220 több leírás is született. Minden Qi-Kung egy gyökéről fakad csak a virágai különbözőek.
Kr 502-557 Po Di Da Mo a Chan Buddhizmus alapítója által kidolgozott Yi Jin Jing, Izmok és inak átalakításának könyve, és a Xi Shui Jing a velő tisztításának a könyve.
1500. gyökeresen megváltozott a kínai társadalom, jellegét és értékeit, vesztette. A hagyományok hanyatló időszaka köszöntött be. A nyugati eszmék, a technológia és a kultúra térhódításba kezdett.

Leomlott a Qing dinasztia elkezdődött a republikánus időszak (1912-1949), a kínai társadalom küzd saját túlélésért, és nem volt idő gondolkodni a qigong fejlődéséről.
Népi Kína 1945-ben. Összehangolt erőfeszítéseket tesznek, hogy újra megteremtsék a kínai kultúrát és egy új ideológia létrehozása után az új uralkodó kormány vezetése alatt a Mao Ce-tung elutasított minden kapcsolatot a hagyományos kínai filozófiával, és a konfucianizmussal, taoizmussal és a buddhizmussal.

A kormányzati utasítást és programok harminc évig tartottak (1949-1976).
Mao Ce-tung maga is felismerte a hagyományos gyógyászatban, a Qigong-ban, és a harcművészetekben rejlő lehetőséget.
Megszervezte és támogatta, hogy dolgozzanak ki tudományos alapot a hagyományos kínai orvosláshoz és így Qigong-hoz is.
1950-es, években Liu Guizhen (刘贵珍) (1920-1983), orvosi képzéssel, módszerek kidolgozásával majd sikeres gyógyítással ismét kivívta a jogosultságot és az elismerést. Majd egy könyvet is írt, Qi Gong liaofa Shiyan (气功 疗法 实验). Az állam pedig támogatja az ő sikereit.
Egyetemeken és a kórházakban bevezetik a gyakorlatokat. De a spirituális és vallási vonalakat továbbra is csak megtűrik.
Ennek eredményeként, az első intézményes támogatásnak következtében átalakult a qigong Kínában. Az állam továbbra is szorosan ellenőrzése alatt tartotta és csak korlátozott hozzáférést biztosított a lakosság számára.
A 1970-es évek végén leomlott az addigi hatalom, és az újjáépítés kezdeti korszaka indult meg, egy új nyitottság a kínai társadalomban.

Guo Lin (郭林), a pekingi művésznő, aki qigongal meggyógyította magát a méhrák betegségéből a 1960-as években, az egyik első qigong mester aki qigongot nyíltan tanítja a lakosságnak külső intézményi keretek között.
1979-ben, Gu Hansen a Shanghai Intézet Atomenergia Kutatója először számol be arról, hogy műszerekkel sikeresen mérik a Qi energiát.
A 1980-as, években nagy lett a lelkesedés az új külső qi paradigma váltáshoz és annak alkalmazásához vezetett. A Qit, mint paranormális képesség, mint a telepatikus érzékelés (ESP) és pszichokinézis is magyarázzák.
A kínai kormány, a veszélyekre figyelmezteti a paranormális őrületet követőket.
Qian Xuesen (钱学森), jeles tudós alapítója a kínai rakétatechnikai intézet és Zhang Zhenhuan (张震寰) általános szakértő, megvédik a qigong gyakorlatok hatásait és eredményességét.
A Kínai vezetés úgy dönt Qigong tevékenységet szabályozni kell és létrehozák a kínai Qigong Tudományos Kutatási Társaságot.
2000-ben már a qigong szervezetek 200.000.000 szakembert tartanak nyilván egész Kínában.
Ők képviselik a kínai népesség csaknem egyötödét.
Ez a növekedés fokozza a kínai kormány részéről hallgatólagos támogatást, csökkenti a qigong-gal szemben támasztott kritikákat.
Manapság már a qigong gyakorlatok megtalálhatóak a kínai társadalom minden szegmensében.
Teljesen elfogadottá vált és így a Qi képviseli a láthatatlan éltető erőt, hogy fenntartsa az élet, mind a mikro, mind a makro kozmoszban.

A Qi-Gong fajtái

1. Gyógyító Chi-kung:

A gyógyító Chi-kung-ot a kínai orvoslás betegség-megelőző, öngyógyító része. Az orvosi Chi-kung a kínai orvoslásban egyre nagyobb szerepet kap. Akár önállóan, akár más módszerekkel együtt. A gyógynövények alkalmazása, akupunktúra, akupresszúra, moxubició.

2. Chi-gyógyítás:

A Chi-kung magában foglalja a fizikai érintés nélküli és érintéssel végzi az állapotfelmérést és gyógyítást. A gyógyító megtanulja, hogy hogyan lehet a gyógyító energiával dolgozni. Ezek a módszerek olyan gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek fokozzák a gyógyító energia iránti érzékenységet és a gyógyítás hatásfokát. Számos módon lehet alkalmazni, pl. akupresszúrával együtt. Masszírozunk, és közben az energiával is dolgozunk.

3. Egészségmegőrző Chi-kung:

Mindnyájan ki vagyunk téve stressznek, káros hatásoknak, a Chi-kung megtanítja, hogyan védekezünk, annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket. Az egészséges emberek azért csikungoznak, hogy megőrizzék az egészségüket,energikusak, és nyugodtak legyenek, a gyógyítók pedig azért, hogy feltöltsék, növeljék a gyógyító energiájukat.

4 A harcművészetekben használt Chi-kung:

A sportban és a harcművészetekben a csikung a kulcsa az erőnek, koordinációnak, gyorsaságnak, rugalmasságnak, a sérülésekkel szembeni ellenálló képességnek. Valamint különleges képességekhez juttatják gyakorlóikat. Nagyon ellenállóvá teszik a testet. A csikung gyakorlatok minden sportágban javíthatják a teljesítményt.

5. Spirituális Chi-kung:

A csikung spirituális oldalát a taoisták és a buddhisták fejlesztették ki, spirituális céljaik elérése érdekében. A gyakorlatok fő célja a más dimenziókkal való kommunikáció a megvilágosodás elérése. Az anyag magasabb szintű anyagra, energiára való cserélését átalakítását.