Wǔdāng Sān Fēng Tàijí

13 testhelyzet
武当三丰太极十三式

Wǔdāng Sān Fēng Tàijí shísān shì

武当三丰太极十三式 (Wǔdāng Sān Fēng Tàijí 13 testhelyzet) 13 csoportnyi mozdulatot és 60 pozitúrát tartalmaz. Ez a gyakorlat az összes Taiji forma anyja, megalkotója pedig Zhang Sanfeng taoista mester. Az anyaforma tartalmazza a Taiji Quan 13 testhelyzetét (5 lépést és 8 alapmozdulatot).

A Wudang Taiji Quan a lágyságot használja, hogy legyőzze a keménységet és a mozdulatlanságot harci technikaként. Ez a forma jó a test erősítésére és önvédelemre. Azáltal, hogy gyakorolják, az emberek átalakíthatják az erőt belső erővé és azután szellemé/lélekké. Ez a gyakorlat kombinálja a kungfut és a belső alkímiát, ami segít abban, hogy hosszú életet, tisztaságot és fizikai erőt kapjunk.

A gyakorlat három kategóriára bontható szét: jing (lényeg, eszencia), qi és shen (szellem) gyakorlatok. A légzés szabályozása egy fontos eleme ennek a gyakorlatnak. A fő mozdulatok a hárítás, húzás, nyomás, lökés, lerántás, szétválasztás, könyék és vállütés. Amikor gyakorolják, a mozdulatok folyása nagyon sima és természetes. Wudang Taiji egyesíti a külsőt a belsővel, a mozgást a mozdulatlansággal. Ezzel a gyakorlattal a belső és külső mozgások együtt dolgoznak, hogy jó egészségi állapotot hozzanak létre, illetve, hogy javítsák a fizikai egészséget.

1.起势qǐ shìNyitás
2.抱球势bào qiú shìÖleld át a labdát
3.单推势dān tuī shìEgykezes nyomás
4.探势tàn shìFelfedezés
5.托势tuō shìTartás
6.扑势pū shìtámadás
7.担势dān shìTerhelés
8.分势fēn shìElválasztás
9.云势yún shìHullámzás
10.化势huà shìÁtváltozás
11.双推势shuāng tuī shìKétkezes nyomás
12.下势xià shìLefelé nyomás
13.收势shōu shìZárás