Mestereink

Darab Ferenc

A harcművész annyit ér, mint a mesterei. Akiktől tanultam (a teljesség igénye nélkül):

Dr. Yang Jwing Ming
Han Kuiyuan
Guan Yongxing
Zhong Xueyong
Xià qí “shī chóng”(夏齐《师崇)
Shaofan Zhu
Armen Tatevosjan
Sifu Serflek József (Shi Xing Fu)
Duan Zhichao

Dr. Yang Jwing Ming

Yang Jwing Ming 1946. augusztus 11-én született Taiwanon. 15 éves korában kezdett Shaolin Fehér Daru Kung Fu-t tanulni Cheng Gin Gsao mestertől. Chen Gin Gsao szintén 15 éves korában kezdett Shaolin Fehér Daru kung fu-t tanulni Jin Shao Feng mestertől és 23 éven át volt tanítványa, egészen Jin mester haláláig.

Yang Jwing Ming 13 év tanulás után elismert szakértőjévé vált a Fehér Daru harcművészetének, beleértve a szabadkezes küzdelmet és a különböző fegyverek; szablya, bot, lándzsa, két rövid bot használatát is. Cheng Gin Gsao mestertől elsajátította a Fehér Daru Chi Kung-ot, a Chin Na művészetét, a Tui Na és Dian Xue masszázsokat, és különböző gyógynövényes kezeléseket is. 16 éves korában Yang Jwing Ming, Kao Tao mester vezetésével kezdett Yang stílusú Tai Chi Chuan-t tanulni.

Kao Tao mestertől tanultak után tovább folytatta Tai Chi Chuan tanulmányait más híres mesterek segítségével. Többek között Taipeiben Li Mao Ching mester és Wilson Chen mester tanítványaként. Li mester a Tai Chi Chuan-t a híres Han Chin Tang mestertől tanulta, míg Chen mester Chang Xiang San mester tanítványa volt.

Yang Jwing Ming mesterévé vált a Tai Chi Chuan pusztakezes harcművészetének, a lökő-kezek gyakorlatainak, a páros küzdelmi formának, a Tai Chi kardnak és szablyának, valamint a Tai Chi Chi Kung-nak.

Tizennyolc éves korában a taipei Tamakang Főiskolán tanult fizikát. Ebben az időben kezdte meg tradicionális Shaolin Hosszú Ököl Kung Fu tanulmányait Li Mao Ching mester vezetésével. 1971 ben Master in Science fokozattal elvégezte a National Taiwan University fizika szakát, majd 1971 – 1972-ben a kínai légierőnél szolgált, ahol harcművészetet oktatott. 1974-ben Yang Jwing Ming az Egyesült államokba utazott és beiratkozott a Purdue University gépészmérnöki karára.

Néhány tanítványával megalapította a Purdue University Kung Fu Research Clubot és Tai Chi Chuan tanfolyamokat tartott az egyetem megbízásából. 1978-ban szerezte meg doktori címét. 1980-tól a Texsas Instrumentsnél dolgozott. Itt Houstonban alapította meg a Yang’s Shaolin Kung Fu Academy-t, amelynek vezetését tanítvány Jeffrey Bolt vette át miután Yang Jwing Ming Bostonba költözött. 1982. október 1-én Dr. Yang megalapította a Yang’s Martial Arta Academy-t /YMAA/. 1998-tól, feladva mérnöki állását Yang mester a kínai harcművészetek tanításával, kutatásával foglakozik.

Elmélyülten tanulmányozza a Chi Kung, a Tai Chi Chuan művészetét és tudását számos előadáson, szemináriumon adja át tanítványainak a világ több országában is, így például Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Olaszországban, Lengyelországban, Angliában, Írországban, Portugáliában, Svájcban, Németországban, Spanyolországban, Hollandiában, Dél-Afrikában, Szaúd-Arábiában és Magyarországon. 1986 óta a YMAA nemzetközi szervezetté vált, amelynek ma több mint 40 iskolája van, szeret a világban Dél-Amerikától Kanadáig, Dél-Afrikától Magyarországig.

Dr. Yang Jwing Ming ismert és elismert szerzője több mint 30 a harcművészetekkel és qigon-gal foglalkozó könyvnek, illetve több mint 40 videónak, dvd-nek.

(Magyarországon is több könyve jelent meg a „Mesterek és harci művészetek” sorozatban.

Han Kuiyuan

Han Kuiyuan – Chen Taijiquan és Qigong mester – 1948-ban Pekingben született. A harcművészetet családi körben kezdte el tanulni. Első mestere nagyapja Han Hongbing, aki korának híres harcművésze és testőre volt, s mestere a Phao Chui és a Wu Taijiquan stílusoknak is. Nagyapja halálát közvetően az édesapja tanította tovább, aki főleg a Shaolin irányzatban volt jártas.

Édesapja emellett kínai operát tanult, s harcművészeti jártasságának is köszönhetően nagy elismerésre tett szert művészetével. Han Kuiyuan tíz évig tanult apjától, s ezalatt magas szinten sajátította el a Phao Chui-t.

Egy alkalommal, amikor egy nagy hordót vitt a vállán egy rossz mozdulatnál megsérült, s ez lehetetlenné tette számára a további gyakorlást. Apjának egy régi jó barátja, aki hagyományos kínai orvoslással foglalkozott, felajánlotta, hogy bemutatja valakinek, aki tudna segíteni. Han Kuiyuan megragadva a lehetőséget, elment a baráttal egy parkba, ahol abban az időben Tian Xiuchen mester tanított. Ő volt Chen Fake nagymester egyik legkiválóbb tanítványa.

Han Kuiyuan-t lenyűgözte Tian mester tudása és személyisége, s a barát ajánlásával élve, elkezdte a gyakorlást a gyógyulás reményében. Három évnyi szorgalmas gyakorlás után minden panasza elmúlt, s ettől fellelkesülve még több energiát fektetett a gyakorlásba. Tian mester látva szorgalmát és elhivatottságát, tanítványául fogadta, és ettől kezdve mélyebben, alaposabban foglalkozott vele.

A legjobb tanítványok közé tartozott. Versenyezni és oktatni kezdett, ily módon öregbítette mestere jó hírét. Tian Xiuchen 1984-es halála után, Chen Fake egy másik híres tanítványánál, Feng Zhiqiang -nál folytatta tanulmányait. Feng mester viszonylag rövid idő után fogadott tanítványi rangra emelte Han Kuiyuan-t, akinek ez új lehetőségeket nyitott a harcművészeti ismereteinek elmélyítésében. Összesen tizenhét évig tanult Feng Zhiqiang-nál, emellett önállóan tanított és népszerűsítette a Chen Taijiquan-t. Han mesternek több mint húsz éves tanítás során, mindössze négy fogadott tanítványa lett Pekingben.

Han Kuiyuan 1997-óta él Magyarországon, Chen Taijiquan-t és Qigong-ot tanít, valamint hagyományos kínai gyógymódokkal foglakozik. 2001 őszén létrehozta a Magyarországi Chen Stílusú Xinyi Hunyuan Taijiquan Egyesületet.

Han Kui Yuan a Pekingi Wushu Szövetség Chenshi Taijiquan Kutatóintézetének tagja, a Chenshi Taijiquan 19. generációs mestere, a Xinyi Hunyuan Qigong 2. generációs mestere.

Guan Yongxing

Guan Yongxing (férfi): A Henan tartománybéli Fuyang városban született. 11 évesen kezdett harcművészeteket tanulni a helyi harcművészeti iskolában. Két évvel később kiemelkedő teljesítményének köszönhetően a Wudang Kungfu Társulat leendő harcosává választották; elkezdett külföldre járni a társulattal, hogy mindenhol megismertesse Wudang Wushu-t és kultúrát. Sok országban és régióban járt, például Malajziában, Görögországban, Bruneiben, Hollandiában, Hongkongban, Makaóban és így tovább. Saját nevében szintén nagyon jó munkát végzett: 2001-ben és 2002-ben bejutott a kungfu bajnokságra, amelyet Henan tartomány és Zhengzhou város rendezett, ahol kétszer lett első, és egyszer második helyezett.
2001. júliusában a kormányzati kungfu küldöttséggel együtt elküldték, hogy részt vegyen az etnikai csoportok számára rendezett kungfu kiállítás második ülésén, és megkapta a „nemzeti harmadik osztályú előadóművész” tiszteletbeli címet a Kínai központi kormánytól. Számos nemzet vezetője előtt tartott bemutatókat.
Most a Wudang Taoista Wushu iskola egyik mestere.

Zhong Xueyong

Zhong Xueyong (férfi): taosita, a Wudang Sanfeng kungfu 15. generációs tanítványa, született a Hubei tartománybéli Yangxin megyében.
1991-ben érkezett meg a Wudang hegységbe, azóta Zhong Yunlong tanítványa. Szerencsés volt: Wudang hegységbeli tartózkodása alatt számos tiszteletreméltó mesterrel találkozhatott és hozzáfért olyan eredeti wudang kungfu-hoz, mint a Nyolc Trigram Iskola (Bagua Pai), Taiji Iskola (Taiji Pai), a Nyolc Halhatatlan Iskola (Baxian Pai), Forma-és-tudat Iskola (Xingyi Pai), Nyolc Végső Iskola (Baji Pai), Xuanwu Iskola (Xuanwu Pai), a Wudang Taoista Rend stb.
1995 márciusában a Wudang Taoista Kung Fu Akadémia mesterré avatta. 1996 augusztusában díjat nyert az amerikaiakkal való versengés során. 1997. márciusában a kínai Wudang Kungfu Szeminárium tagjává választották, amelynek feladata a wudang kungfu rendezése, tanulmányozása és tanítása. Ugyanebben az évben díjat kapott a Shaolin társakkal lebonyolított cserejátékban. 1998 júniusában a kungfu küldetés edzõjeként dolgozott. Ez év szeptemberében beajánlották a Kínai Harcművészeti Kutatóintézet Xinhua (Hunan) ágának tagjai közé, ahol a Nyolc Trigram Tenyér (Baguazhang), a Taijiquan, a Forma-és-tudat Ököl (Xingyiquan) kutatásával bízták meg.
1999 áprilisában a mesterei engedélyével megnyitotta iskoláját a Wudang hegység lábánál, amely Wudang Wushu Iskola néven eredeti wudang wushut tanított. Iskolája széles körben ismert volt a helyi P.E Bizottság és a híres mesterek körében is. 2000 márciusában, amikor megalapították a Wudang Taoista Kung Fu Akadémiát, mestere visszarendelte őt és tanítványait a Wudang hegységbe. Irodai dékánként dolgozott, oktatási és vendégfogadási ügyeket bíztak rá. 2001-ben a wudang wushu nevében Nanjingba küldték, hogy vegyen részt a kínai kungfu 6 nagy nevének: a Shaolin, a Wudang, a Kongtong, az Emei, a Huashan és a Tibeti láma első összejövetelén. Ilyesmi 500 év óta nem történt, célja pedig az volt, hogy önkéntes kiállításokat szervezzenek „Peking az Olimpiáért” sikere érdekében. 2002. júliusában, a New York-i „kínai-amerikai kultúrafejlesztési bizottság” meghívására Amerikába küldték bemutatókat tartani, valamint azért, hogy a delegációval együtt bemutassák a taoista rendszert. Az ott tartózkodása alatt melegen fogadtatásban részesült a polgárok és az állami kongresszusi tagok részéről. Közben a wudang wushu nevében harcművészeti cserét folytatott az amerikai Shaolin templombéli társaival. Ez év decemberében, részt vett a „Wudang stílus, Makaó hangulat” elnevezésű kungfu kiállításon, Makaó anyaföldhöz való visszatérésének harmadik évfordulója alkalmából. 2003 áprilisában Tajvanba küldték, hogy ott is bemutassa a wudang wushu-t.

Xià qí “shī chóng” (夏齐《师崇》)

Shaofan Zhu

Shaofan Zhu mester, a Kínai Wushu Wushu Intézet alapítója és vezetője, Kína déli részéről származik és a 80-as évek közepe óta Svájcban él. Nagyon sok északi és déli pusztakezes és fegyveres wushuformát ismer, a hagyományos wushu-állatformák, illetve a hagyományos és modern Taijiquan, Xingyiquan és Baguazhang mestere.
Egy hosszú és eredményes atlétikai pályafutást követően (többek között a 2000. évi taijiököl és kardforma európai bajnoka) ő lett a svájci nemzetközi taijiquan csapat edzője, illetve 2007-től ő edzzi a wushu nemzetközi csapat utánpótlásának gyermekkorú tehetségeit is. Harcművészeti pályafutása mellett máshogy is növelte tudását: A Chendui egyetemen szerzett hagyományos kínai gyógyászati ismereteire, illetve a nanjingi Fei családtól kapott tudására (ők generációról generációra adják át a hagyományos kínai gyógyászati tudásukat) építve képzést szerzett a Myoreflex-terápia terén. Yuilang Fei nagymester családja 200 éve foglalkozik harci és gyógyászati művészetekkel. Ma ő Hollandiában él és dolgozik, ahol iskolája van és ő képviseli a Pekingi Wushu Intézetet is Európában.
Zhu mesternek kiválóak a kapcsolatai a Kínai Wushu Egyesülettel, amely a kínai harcművészet területén a legmagasabb szintű hatóságként határozza meg szigorú előírásait az edzés minőségére és a formák betartására. Ez mellett hasznosak számára még a pekingi, chendui, shanghai és nanjingi Wushu Egyesületi kapcsolatai is. A Kínai Qigong az Egészségért Egyesület kinevezte őt a hivatalos svájci kapcsolatának.
St. Gallen-i iskolájának, illetve az iskola a buchs-i (SG) és herisau-i (AR) mellékágának igazgatása mellett dolgozik még az abtwil-i nyugdíjaspark Gyógyászati- és Sportközpontjában, illetve a Svájci Wushu Szövetség Wushu és Taiji edzőképzőjében előadóként.
1996 őszén Shaofan Zhu mester a nanjing-i (Kína) nemzetközi tornán aranyérmes lett Chen stílusú Taijiquan-ban.
2000-ben két aranyérmet nyert a rotterdami európai bajnokságon pusztakezes Taiji és Taiji-kard ágazatokban.
1998 decemberében volt a 7. európabajnokság Athénban. Ezen a 42-es Taiji versenyformával, illetve a szabadstílusú Taiji formával két ezüstérmet nyert.
1997 novemberében a Rómában tartott 4. Wushu-világbajnokságon az előkelő 12. helyet nyerte meg a 42-es Taiji versenyformával – erre a versenyre 58 államból érkeztek versenyzők.

Armen Tatevosjan

Tai Ji Quan, Xingyiquan, Baguazhang, Shaolin és Choi Gar stílusok mestere. A Kínai Hagyományos Gyógyászat doktora.

Sifu Serflek József (Shi Xing Fu)

A Kínai Shong Shan Shaolin templom 32.- generációjának tagja, Wudang Kung Fu magyarországi meghonosítója, a Magyar Wushu Szövetség elnöke és a Magyarországi Harcművészetek Össz-szövetségének főtitkára.

Duan Zhichao

Duan Zhichao 7-szeres Wushu Világbajnok, a Kínai Wushu válogatott vezetőedzője. A Kínai Shong Shan Shaolin templom 32. generációjának tagja.